Sunday, April 25, 2021

Αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από τον Μάιο,«τείχος ανοσίας» το καλοκαίρι, φθινόπωρο χωρίς μάσκες

 

Αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μαζί με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μέσα στον Μάιο, ένα καλοκαίρι με αρκετά χαμηλό τον δείκτη μεταδοτικότητας, αλλά και ένα φθινόπωρο χωρίς μάσκες, «βλέπει» o επ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης,

Μιλώντας στο in.gr, o καθηγητής που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μας ενημερώνει για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, ενώ τον έχουμε ακούσει αρκετές φορές να επιμένει στην χρήση του όρου «κοινωνική φούσκα», πλέον εμφανίζεται πιο αισιόδοξος από ποτέ.

Βέβαια όπως τονίζει, «δεν είναι ακόμη η ώρα να »σπάσουμε» αυτή τη φούσκα, καθώς ο ιός έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως πόσο ύπουλος είναι. Ωστόσο οι μήνες που έρχονται σηματοδοτούν και την σταδιακή επιστροφή στην… ελευθερία μας».

Ήδη άλλωστε τα όπλα για να γίνει αυτό υπάρχουν, ενώ το βασικότερο, δηλαδή οι εμβολιασμοί, έχουν «πατήσει γκάζι» για τα καλά, ειδικά μετά και την ένταξη της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

Ισχυρό όπλο τα self test- Πάνω από 2.500 έχουν βγει θετικοί

Το in.gr βρήκε τον επίκουρο καθηγητή και τον ρώτησε για τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία. Πρόσφατα στη μάχη για την επιστροφή μας στην κανονικότητα με ασφάλεια, προστέθηκαν επίσης και τα self test, τα οποία όπως ανέφερε και ο κ. Μαγιορκίνης αποτελούν ένα ισχυρότατο εργαλείο της Δημόσιας Υγείας, μαζί με τα rapid test.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 1 άτομο στα 100 κάνει follow up τεστ μετά το self test του, καθώς είτε αυτό έχει βγει θετικό κι έτσι πρέπει να το επαναλάβει ή έκανε κάποιο λάθος κατά τη χρήση του ή έχει κάποιου είδους αμφιβολία», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που έχουν βγει θετικοί από τα τεστ αυτοδιάγνωσης ξεπερνούν τα 2.500.

«Αν δεν έκαναν τα συγκεκριμένα test επειδή ακριβώς οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί αφενός θα μετέδιδαν τον ιό εν αγνοία τους, αφετέρου θα μπορούσαν να δώσουν έως και τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων στο μέλλον, κάτι το οποίο με τα self test δεν έγινε», ανέφερε ο καθηγητής.

one | two | three | four | five |