Tuesday, July 13, 2021

Κοροναϊός: Τι ισχύει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ανακοινώσεις για χώρους διασκέδασης

 

Εμβόλιο ή κυρώσεις, αυτό θα είναι το νέο χαρτί της κυβέρνησης για να πείσει όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και «φρενάρουν» το τείχος της ανοσίας.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει μονόδρομο την υιοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου για την διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ενώ επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σαφές μήνυμα: Οι εμβολιασμένοι θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα τους και θα αποκτήσουν πίσω τη ζωή τους. Οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν υπό περιορισμούς διότι η «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων», όπως σημείωσε.

Άλλωστε η έκρηξη κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια για ήπιες λύσεις.

Αν η αύξηση των κρουσμάτων μετατραπεί τις επόμενες ημέρες σε αύξηση των νοσηλειών και νέα πίεση στο σύστημα υγείας, υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός.

Σε συνέντευξη Tύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30 στο υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

H δέσμη των 4 επιλογών

Καλώντας, ταυτόχρονα, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους να συνδράμουν την κοινή προσπάθεια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο «μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας», υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα ότι εξίσου υποχρεωτικό είναι να φοράμε «μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά tests», ξορκίζοντας τυχόν χαλάρωση των όρων κοινωνικής απόστασης.

Ο ίδιος, προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί, ενώ επισείουν ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τους δυνητικούς παραβάτες.

Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τον εμβολιασμό είναι οι εξής:

  • «Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
  • Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
  • Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.
  • Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο». Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού, ενώ τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Υποχρεωτικά στην Υγεία

Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

1. Άμεσα «καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία». Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές αυτές (ιδιωτικού και δημοσίου) θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

2. Υποχρεωτικό χαρακτήρα θα ενέχει από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή:

· γιατρών,

· νοσηλευτών και

· διοικητικού προσωπικού,

ενώ για όσους αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο διοικητικός πέλεκυς θα πέσει βαρύς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το protothema.gr, όποιος υγειονομικός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν εμβολιασθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και καθίσταται υποχρεωτικό το μέτρο, τότε αρχικά θα λαμβάνει όποιο υπόλοιπο άδειας τυχόν έχει. Αν στο διάστημα αυτής της άδειας δεν προχωρήσει στον εμβολιασμό του, τότε δεν θα επιστρέφει στην εργασία του, αλλά θα μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Κίνητρα και για την νεολαία

Παρά το νέο πλέγμα οριζόντιων περιορισμών, ο αγώνας δρόμου για τον περιορισμό του τέταρτου πανδημικού κύματος αναμένεται να κριθεί στο νήμα της νεολαίας, καθώς αυτή αποτελεί την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα. Συνδυάζοντας, μάλιστα, το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων σε βρέφη, αλλά και το ότι νόσησαν ήδη μικρά παιδιά σε πολλές και διαφορετικές παιδικές κατασκηνώσεις ανά την Ελλάδα, αποφασίστηκε:

Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών, με τη σχετική πλατφόρμα για όσους έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005 να ξεκινά να δέχεται εγγραφές από την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Από τις 18 Ιουλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα εγγραφής των νέων στην Freedom Pass, δηλαδή την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα- κίνητρο με στόχο την προσέλευση των νεαρών πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, κερδίζοντας 150 ευρώ σε υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών.

Επεκτείνεται η δυνατότητα χορήγησης δωρεάν self tests σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ. ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ. Η διάθεση των 4 δωρεάν τεστ θα γίνεται από τα φαρμακεία μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουλίου, ενώ θα τα παραλαμβάνουν γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.

https://members.ascrs.org/sso/logout.aspx?returnurl=https://blog7.org/
https://m.bonanza.com/users/48188928/profile
https://www.meetme.com/apps/redirect/?url=https://blog7.org/
https://www.play.net/bounce/redirect.asp?URL=https://blog7.org
https://www.radio.at/s/noize
https://au.radio.net/s/noize
https://www.radio.dk/s/noize
https://ie.radio.net/s/noize
https://nz.radio.net/s/noize
https://www.radio.se/s/noize
https://br.radio.net/s/noize
https://www.radio.it/s/noize
https://www.radio.pl/s/noize
https://uk.radio.net/s/noize
https://ca.radio.net/s/noize
https://www.radio.es/s/noize
https://www.radio.pt/s/noize
https://mx.radio.net/s/noize
https://www.radio.net/s/noize
https://co.radio.net/s/noize
https://za.radio.net/s/noize
https://www.radio.at/s/noize
https://www.radio.de/s/noize
https://www.radio.fr/s/noize
https://tlg.today/elpaktalk
https://telegram.dog/elpaktalk
https://telegram.me/elpaktalk
https://teleg.eu/elpaktalk
https://telega.one/elpaktalk
https://tx.me/elpaktalk
https://search.bt.com/result?p=%22blog7.org%22
https://memo.sv/profile/1CNDr6L34FcSNgehVkfw5cN3nHngCffEVb
https://pagure.io/Lerfont
https://www.podcasts.com/panagiotis-kontogiannis

Monday, July 12, 2021

Κορoναϊός : Ποια παιδιά κινδυνεύουν από σοβαρή Covid-19 – Τι πρέπει να γίνει με τον εμβολιασμό

Μεγάλη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υποδεικνύει τον διαβήτη και την παχυσαρκία ως παράγοντες κινδύνου για νοσηλεία – Συστάσεις των ερευνητών για εμβολιασμό όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα. 

Παιδιά και COVID-19. Μια σχέση που, όπως έχουν δείξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει αίσιο τέλος, ωστόσο κάποιες φορές μετατρέπεται σε «επικίνδυνη σχέση». Αποτελεί βέβαια και αυτή μια σχέση ρευστή. Tρανή απόδειξη ότι ενώ μέχρι πρότινος πιστεύαμε πως τα παιδιά βρίσκονται σε γενικό πλαίσιο στο «απυρόβλητο», η νέα ιογενής… είσοδος, το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 που δείχνει να «παίρνει κεφάλι» παγκοσμίως, φαίνεται ότι θέτει πλέον και τις μικρές ηλικίες στο στόχαστρό του.

Μια νέα μελέτη ειδικών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) – με ελληνική μάλιστα συμμετοχή – σκιαγραφεί τις περιπτώσεις στις οποίες ο νέος κορωνοϊός μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία, ακόμη και για τη ζωή, παιδιών και εφήβων ως 18 ετών. Οπως δείχνει η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο «JAMA Network Open», παιδιά με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα είναι εκείνα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης και νοσηλείας εξαιτίας της COVID-19.

Οι ερευνητές καταγράφουν αυτά τα υποκείμενα νοσήματα και εφιστούν την προσοχή των γιατρών ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μικρούς ασθενείς με COVID-19 που πάσχουν συγχρόνως από νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 1, η παχυσαρκία, το άσθμα, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Μιλώντας μάλιστα στο ΒΗΜΑ-Science οι συγγραφείς της μελέτης σχολιάζουν και το πολυσυζητημένο αυτή την περίοδο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών – και δη των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα – ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Εκτενής μελέτη από τους ειδικούς

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου οι ειδικοί των CDC επισημαίνουν εξαρχής ότι «η γνώση μας σχετικά με τη νόσο COVID-19 στα παιδιά είναι περιορισμένη. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα παιδιά που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν ήπια συμπτώματα, ωστόσο κάποια νόσησαν σοβαρά. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση με COVID-19 στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων της μικρής ηλικίας – παιδιά κάτω του έτους – καθώς και της ύπαρξης κάποιου υποκείμενου νοσήματος, όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες, το άσθμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή οι νευρολογικές διαταραχές. Οι μελέτες αυτές όμως είχαν περιορισμούς όπως το μικρό δείγμα εθελοντών το οποίο επηρέαζε την ικανότητα εξαγωγής στατιστικώς σημαντικών αποτελεσμάτων και η περιορισμένη διάρκεια παρακολούθησης των εθελοντών σε μάκρος χρόνου. Τώρα, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ηλεκτρονική κρατική βάση δεδομένων, περιγράψαμε κοινά υποκείμενα νοσήματα και τη σχέση τους με τον κίνδυνο νοσηλείας ή σοβαρής νόσησης μετά τη νοσηλεία σε παιδιά με COVID-19 που κατέφυγαν στο νοσοκομείο».

Πράγματι η μελέτη των CDC ήταν μια πολύ μεγάλη μελέτη. Οπως εξηγεί στο ΒΗΜΑ-Science η πρώτη συγγραφέας της, δρ Λιουντμίλα Κομπανιγέτς (φωτογραφία αριστερά) από το Τμήμα Απόκρισης στην COVID-19 των CDC στην Ατλάντα, «σε αυτή περιελήφθησαν παιδιά ηλικίας ως 18 ετών τα οποία κατέφυγαν σε αμερικανικά νοσοκομεία από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Ιανουάριο του 2021. Τα στοιχεία συνελέγησαν από τη βάση δεδομένων Premier Healthcare Database Special COVID-19 Release, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα άνω των 800 αμερικανικών νοσοκομείων».

 

Παράγοντες κινδύνου νοσηλείας…

Στα εκατοντάδες αυτά νοσοκομεία, στο διάστημα των δέκα μηνών που διήρκεσε η μελέτη, έγιναν συνολικά 3.782.157 επισκέψεις παιδιών είτε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είτε εντός κλινικών. Από το σύνολο, 43.465 παιδιά (ποσοστό 1,1%) διαγνώστηκαν με COVID-19 με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη – τα 22.943 εξ αυτών (52,8%) ήταν κορίτσια και τα 12.491 (28,7%) είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Από τα παιδιά που διαγνώστηκαν με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός 4.302 (9,9%) χρειάστηκαν νοσηλεία, εκ των οποίων 1.273 (29,6%) νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, 277 (6,4%) χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και 38 (0,9%) κατέληξαν.

Οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 18 υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά που μελετήθηκαν με συχνότητα εμφάνισης μεγαλύτερη από 0,7%. Τα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα από τα οποία έπασχαν τα παιδιά με COVID-19 ήταν το άσθμα (4.416 παιδιά, 10,2%), οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (1.690 παιδιά, 3,9%), το άγχος και οι αγχώδεις φοβικές διαταραχές  (1.374 παιδιά, 3,2%), η καταθλιπτική διαταραχή (1.209 παιδιά, 2,8%) και η παχυσαρκία (1.071 παιδιά, 2,5%).

Ποια όμως από αυτά τα υποκείμενα νοσήματα φάνηκε να αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών των CDC; Η δρ Κομπανιγέτς απαντά ότι από τα 18 υποκείμενα νοσήματα που εντοπίστηκαν στα παιδιά, 12 φάνηκε να συνδέονται είτε με ανάγκη νοσηλείας εξαιτίας της COVID-19 είτε με σοβαρή νόσηση μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο η οποία επέβαλλε εισαγωγή σε ΜΕΘ, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ή συνδεόταν ακόμη και με θάνατο.

Συγκεκριμένα, οι πιο ισχυροί παράγοντες κινδύνου για να χρειαστεί να νοσηλευθεί ένα παιδί με COVID-19 ήταν ο διαβήτης τύπου 1 και η παχυσαρκία, ενώ ακολουθούσαν η επιληψία, οι διαταραχές του στρες, οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ο διαβήτης τύπου 2, η καταθλιπτική διαταραχή, η υπέρταση και οι φοβικές διαταραχές.

…και ανάπτυξης σοβαρής νόσου

Σε ό,τι αφορούσε τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση εξαιτίας της COVID-19 μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, οι κυριότεροι ήταν ο διαβήτης τύπου 1, οι συγγενείς ανωμαλίες του καρδιαγγειακού συστήματος και η επιληψία. Τη λίστα του κινδύνου συμπλήρωναν η παχυσαρκία, η υπέρταση και οι διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε τους παράγοντες κινδύνου με βάση τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες των παιδιών. Συγκεκριμένα, στα παιδιά έως ενός έτους καθώς και στα δίχρονα έως πεντάχρονα παιδιά οι συγγενείς καρδιοπάθειες και άλλες συγγενείς διαταραχές ήταν συχνές (αφορούσαν 306 από το σύνολο των 7.904 παιδιών κάτω του έτους, ήτοι ποσοστό 3,9%, και 84 από τα 5.034 παιδιά δύο έως πέντε ετών, ποσοστό 1,7%) και συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. «Στα παιδιά κάτω του έτους η προωρότητα ήταν συχνή (6,1% των παιδιών της συγκεκριμένης ομάδας) και φάνηκε να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο. Στα παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών που χρειάστηκαν νοσηλεία οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση ήταν ο διαβήτης τύπου 1, η επιληψία, η παχυσαρκία, η υπέρταση και το άσθμα» σημειώνει η δρ Κομπανιγέτς.

Ο διαβήτης και ο γρίφος του άσθματος

Παρότι οι ερευνητές παραδέχονται ότι αποτελεί περιορισμό της μελέτης τους το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε το γιατί τα συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα μπορεί να συνδέονται με σοβαρή COVID-19, ανάγκη νοσηλείας ή ακόμη και θάνατο, δίνουν κάποιες άκρως χρήσιμες πιθανές εξηγήσεις για αυτές τις συσχετίσεις.

Οπως γράφουν στη δημοσίευσή τους, «σε ό,τι αφορά τον διαβήτη τύπου 1, η παρατήρησή μας πως αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή COVID-19 μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τις επιπλοκές τις οποίες είναι πιθανό να εμφανίσουν παιδιά με τη συγκεκριμένη νόσο εξαιτίας της μόλυνσης με τον SARS-CoV-2. Είναι επίσης πιθανό για τη σύνδεση να ευθύνονται έμμεσα αίτια σχετιζόμενα με την πανδημία όπως η καθυστέρηση στη διάγνωση του διαβήτη, η καθυστέρηση για επίσκεψη στον γιατρό και ο επακόλουθος «φτωχός» γλυκαιμικός έλεγχος στους συγκεκριμένους ασθενείς».

Σχετικά με τις αγχώδεις διαταραχές, την καταθλιπτική διαταραχή και τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές στις οποίες περιλαμβάνονται η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) καθώς και οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, οι επιστήμονες των CDC αναφέρουν πως «είναι ασαφές γιατί τα παιδιά με τέτοιες διαταραχές μπορεί να νοσηλεύονται συχνότερα εξαιτίας της COVID-19. Eίναι πιθανό να υπάρχουν άγνωστες επιδράσεις των φαρμάκων που χορηγούνται για αυτά τα υποκείμενα νοσήματα. Επίσης οι γιατροί ίσως νοσηλεύουν πιο συχνά παιδιά με τέτοιες διαταραχές για να τα έχουν υπό πιο στενή παρακολούθηση».

Το άσθμα, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, συνεχίζει να αποτελεί «γρίφο» σε ό,τι αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει στη βαρύτητα της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενηλίκους. Οπως τονίζουν, «το άσθμα ήταν η πιο συχνά διαγνωσμένη υποκείμενη νόσος στη μελέτη μας, η οποία φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με τον κίνδυνο νοσηλείας – ωστόσο δεν φάνηκε να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης στα νοσηλευόμενα παιδιά, εκτός από όσα ήταν ηλικίας 12 έως 18 ετών. Επίσης τα υπάρχοντα στοιχεία που μαρτυρούν ότι το άσθμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή COVID-19 στους ενηλίκους παραμένουν αντικρουόμενα». Εξίσου «θολή» είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα και σε ό,τι αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει η παιδική επιληψία στη σοβαρή COVID-19.

Παχυσαρκία και προωρότητα

Ειδική αναφορά κάνει η δρ Κομπανιγέτς στην παχυσαρκία, που τείνει να μετατραπεί σε μια άλλη «πανδημία» (και) στις μικρές ηλικίες. Οπως λέει, «δυστυχώς η παχυσαρκία είναι πολύ κοινή στα παιδιά σήμερα και μπορεί να έχει πλήθος αρνητικών επιδράσεων στην υγεία, όπως η χρόνια φλεγμονή, η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η υποβόσκουσα καρδιοαναπνευστική νόσος – αυτές οι επιδράσεις μπορούν να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο για τους παχύσαρκους ασθενείς με COVID-19».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προωρότητα η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει ένα στα 10 παιδιά στον ανεπτυγμένο κόσμο, πιθανότατα, κατά τους ερευνητές, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας αλλά και σοβαρής νόσησης μετά τη νοσηλεία στα παιδιά καθώς μπορεί να προκαλέσει πλήθος μακροπρόθεσμων προβλημάτων σε πολλά συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συστήματος.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν «καμπανάκι» αλλά και «πυξίδα» για γιατρούς και γονείς. Οπως σημειώνει στο ΒΗΜΑ-Science o ελληνικής καταγωγής δρ Νικόλας Αγάθης (φωτογραφία αριστερά) από το Τμήμα Απόκρισης στην COVID-19 των CDC καθώς και την Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Επιδημίες του Κέντρου για την Παρακολούθηση, την Επιδημιολογία και τις Εργαστηριακές Υπηρεσίες των CDC που συμμετείχε στη νέα μελέτη, «τα αποτελέσματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας να εντοπίζουν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 και να βοηθούν σε καθημερινή βάση στην προστασία από την COVID-19 των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα αλλά και στη φροντίδα τους εάν εμφανίσουν τη νόσο. Είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες υγείας να συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τα παιδιά αλλά και τους οικείους τους στο να ακολουθούν τα μέτρα πρόληψης όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο μέτρων, το συχνό πλύσιμο των χεριών αλλά και στο να εμβολιάζονται – ανάλογα με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό της χώρας τους».

 

Τα παραλλαγμένα στελέχη

Κλείνοντας δεν μπορούμε να μη ρωτήσουμε τους ερευνητές αν η νέα φάση της πανδημίας που διάγουμε, αυτή στην οποία κυριαρχούν πλέον πιο επικίνδυνα στελέχη του SARS-CoV-2, μπορεί να σημάνει και μεγαλύτερο συναγερμό για όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα – στοιχεία ήδη δείχνουν ότι το στέλεχος Δ που εκτιμάται ότι σύντομα θα κυριαρχήσει σε πολλές χώρες δείχνει… προτίμηση και στις μικρές ηλικίες. Η δρ Κομπανιγέτς διευκρινίζει ότι «στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης δεν εξετάστηκαν τα διαφορετικά στελέχη του ιού που προσέβαλαν τα παιδιά καθώς τα σχετικά δεδομένα για τα στελέχη δεν ήταν διαθέσιμα. Τα CDC συνεχίζουν να διερευνούν τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού και τη δυναμική τους σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις στη δημόσια υγεία, όπως το αν προκαλούν ηπιότερη ή σοβαρότερη νόσο σε όλες τις ηλικίες. Συνεχίζουν επίσης να μελετούν την επίδραση του εμβολιασμού στην πανδημία του νέου κορωνοϊού».

Καθώς 1 στα 4 παιδιά εκτιμάται ότι εμφανίζει κάποιο χρόνιο νόσημα, η μελέτη των επιστημόνων των CDC αφορά πολλούς, δικαιολογημένα αγχωμένους μέσα στον πανδημικό κυκεώνα, γονείς.

Τι πρέπει να γίνει με τον εμβολιασμό

Το τελευταίο διάστημα τίθεται παγκοσμίως επί τάπητος το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών ενάντια στον νέο κορωνοϊό, ειδικά τώρα που το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του ιού «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και δεν φαίνεται να αφήνει αλώβητες ούτε τις μικρές ηλικίες – είναι χαρακτηριστικό ότι και στη χώρα μας, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όδευε προς σύσταση για εμβολιασμό όλων των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών καθώς και των παιδιών 12 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Τι πιστεύουν επί του θέματος οι ερευνητές των CDC; Θα έπρεπε ίσως να εμβολιαστούν ενάντια στον SARS-CoV-2 όλα τα παιδιά με τα υποκείμενα νοσήματα που έδειξε η μελέτη τους;

Η δρ Κομπανιγέτς απαντά πως «παρότι η μελέτη μας δεν προχωρεί σε συστάσεις σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να λάβει ο εμβολιασμός, παρέχει πληροφορίες για τα υποκείμενα νοσήματα των παιδιών οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια για πρόληψη και για εμβολιασμό με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Αυτή τη στιγμή τα CDC συστήνουν εμβολιασμό σε όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω προκειμένου να προστατευθούν από την COVID-19. Παράλληλα και τα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά τα οποία δεν είναι υποψήφια αυτή τη στιγμή για εμβολιασμό με βάση τα εμβολιαστικά προγράμματα ή για όσα ο εμβολιασμός δεν συστήνεται εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας – εξίσου σημαντικά είναι αυτά τα μέτρα και για τις στενές επαφές των παιδιών».

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Πηγή: https://www.in.gr/2021/07/12/b-science/sars-cov2/koronaios-poia-paidia-kindyneyoun-apo-sovari-covid-19-ti-prepei-na-ginei-ton-emvoliasmo/

https://el.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://bg.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://de.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://fr.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://ar.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://cn.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://es.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://it.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://ru.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://ca.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://br.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://tr.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://uk.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://pl.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://ro.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/
https://nl.wordpress.org/plugins/greeklish-permalink/

Friday, July 9, 2021

ΕΛΤΑ: Προσοχή – Απάτη με κακόβουλα μηνύματα που ζητουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών

Tα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενημερώνουν ότι δεν αποστέλλουν μηνύματα, μέσω των οποίων ζητούν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος.

 

Την προσοχή των πολιτών εφιστούν με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ, με αφορμή τη διακίνηση «κακόβουλων sms» με τα οποία ζητούνται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών.

Συγκεκριμένα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενημερώνουν ότι δεν αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms) στους πελάτες τους, μέσω των οποίων ζητούν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος.

Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, έχουν σταλεί σε αδιευκρίνισυο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, sms παρόμοια με αυτό της παρακάτω εικόνας:

Τι επισημαίνουν τα ΕΛΤΑ

Τα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ακόμη ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και, σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κακόβουλα μηνύματα:

– να μην απαντήσουν σε αυτά,

– να μην ακολουθήσουν τυχόν συνδέσμους ((Links)

– να μην δώσουν τους προσωπικούς κωδικούς (Username και Password) των τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών τους καρτών

«Η χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ από τους αποστολείς τέτοιων κακόβουλων μηνυμάτων είναι παράνομη. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν ενημερώσει, από την πρώτη στιγμή, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Thursday, July 8, 2021

Κοροναϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Σκέψεις για κλειστούς χώρους εστίασης μόνο για εμβολιασμένους

Κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο τα καταστήματα εστίασης να λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου μόνο ως αμιγείς χώροι στο εσωτερικό τους για τους εμβολιασμένους.

Τρόπους ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, αναζητούν κυβέρνηση και ειδικοί, μετά την σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων το τελευταίο 48ωρο, τα οποία άγγιξαν τα 1.820, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη αλλά και τα σαφή σημάδια περαιτέρω επιβάρυνσης της κατάστασης λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, απειλούν τον σχεδιασμό για ασφαλές καλοκαίρι, και θέτουν επί τάπητος το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και στοχευμένων παρεμβάσεων.

Για τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων ενοχοποιούνται τα κορονοπάρτι, και ως βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού, εμφανίζονται τα κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ. Έτσι, το «μοντέλο» των μεικτών εσωτερικών χώρων στα καταστήματα εστίασης, που θα ίσχυε από τις 15 Ιουλίου, μπαίνει στο συρτάρι, και αυτό που εξετάζεται είναι στους εσωτερικούς χώρους να έχουν τελικά πρόσβαση μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, βρίσκει διχασμένους τους ειδικούς, με ορισμένους να ζητούν την επαναφορά της χρήσης της παντού και άλλους να θεωρούν ότι αυτό το μέτρο θα είναι ατελέσφορο και δύσκολο στην εφαρμογή του.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και στην σημερινή νέα συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που χτες αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και σήμερα αναμένεται να κάνουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

«Ατελέσφορο μέτρο η επαναφορά της μάσκας»

Η σκέψη που υπάρχει είναι να δοθεί ισχυρή σύσταση στους πολίτες να φορούν παντού τη μάσκα. Θέμα υποχρεωτικής, καθολικής χρήσης της, δεν αναμένεται να τεθεί. Άλλωστε όπως τονίζεται, η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ισχύει εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός.

«Εκτός από δύσκολο θα είναι και ατελέσφορο, ακόμη και αν αποφασίσουμε την πλήρη επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, διότι είναι μέτρο δύσκολο στην εφαρμογή του», είπε στον ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής,  απαντώντας σε ερώτημα για την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης.

Όπως είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό, μέσα σε  λίγες ημέρες, μέσα σε μία εβδομάδα, μπορούν να εμβολιαστούν οι 600.000 πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να καλυφθούν».

Όπως επεσήμανε για την μετάλλαξη Δέλτα, «αυτή η μορφή της μετάλλαξης δεν έχει αποδειχθεί επικίνδυνη στην Βρετανία και το Ισραήλ, διότι εκεί οι πολίτες άνω των 50 ετών έχουν εμβολιαστεί, για να επαληθευθεί αυτό και στην Ελλάδα πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες. Αν νοσήσουν οι νέοι θα το περάσουν και θα ανοσοποιηθούν, όμως θα μεταδώσουν τον ιό σε πολίτες άνω των 50 ετών και θα δούμε αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων».

Κλειστοί χώροι στην εστίαση μόνο για εμβολιασμένους;

Κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο τα καταστήματα εστίασης να λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου μόνο ως αμιγείς χώροι στο εσωτερικό τους για τους εμβολιασμένους. Από σήμερα τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν μόνο με καθήμενους πελάτες, ενώ από την Δευτέρα 12 Ιουλίου σχεδιάζεται μια ειδική ομάδα αστυνομικών να διαθέτει συγκεκριμένη εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, με την οποία θα ελέγχει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και των self tests.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, αποδοτικά μπορεί να είναι μόνο τα αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν και μπορούν να μην ληφθούν εάν εμβολιαστεί το ανεμβολίαστο κομμάτι του πληθυσμού άνω των 50 ετών.

Ερωτηθείς ένα η Επιτροπή εισηγηθεί, σε ότι αφορά την Εστίαση, να επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους να εισέρχονται και να εξυπηρετούνται μόνο εμβολιασμένοι πελάτες, ενώ έως τώρα υπήρχε ο προσανατολισμός της επιλογής από τους επιχειρηματίες για το αν θα εισέρχονται και οι μη ανεμβολίαστοι πελάτες σε αυτούς τους χώρους, ο κ. Εξαδάκτυλος άφησε να εννοηθεί ότι λογικά θα υπάρξει σχετική εισήγηση, λέγοντας ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα βγάλει και από την δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες σχετικά με την χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους.

Τοπικά lockdown, self test και αυστηροί έλεγχοι

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι και το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε Αττική, νησιά και τουριστικές περιοχές να υποβάλλονται σε δύο self tests ανά εβδομάδα, ενώ δεν φαίνεται να προκρίνονται τα rapid tests για μετακινήσεις από νομό σε νομό και η επιβολή νέου απαγορευτικού στις ώρες μετακίνησης.

Πάντως ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, να επιβάλει μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Άλλωστε υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο, όπως η Ανατολική Αττική, τα Γρεβενά, η Νάξος, ο Νότιος Τομέας Αθηνών και το Ρέθυμνο.

Παρότι οι κυβερνώντες απεύχονται την επιβολή μέτρων τοπικού χαρακτήρα καθώς δεν θέλουν να πληγεί ο τουρισμός, δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση και τις επόμενες ημέρες.

«Αν αφεθούν τα πραγματα ως έχουν, τα κρούσματα θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα»

«Αν αφεθούν τα πράγματα έτσι όπως είναι, τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα μια – δυο μέρες πριν, μια – δυο μέρες μετά» προειδοποίησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο ίδιος, σχετικά με το τείχος ανοσίας ανέφρερε ότι «βλέπω ένα σκληρό πυρήνα 20% που δεν θα εμβολιαστεί ποτέ, τουλάχιστον 20%, αν βάλετε και τα παιδιά στα 15% έχετε ένα 35% της κοινωνίας που δεν πρόκειται πότε… χρειάζεται τουλάχιστον 80% προστασία και πολύ παραπάνω».

Το στέλεχος Δέλτα, εξήγησε ο γιατρός, στον Σκάι, μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος υπήρχε μέχρι τώρα, κι αυτό το κάνει σχεδόν ανίκητο. Δεν μπορεί να σταματήσει.

Το τρίτο κύμα ήταν επιπεδομένο επειδή υπήρχε η πλειοψηφία των ανθρώπων που άντεξαν. Το τέταρτο θα είναι χειρότερο, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε σε αεροπλάνο με έναν υπερμεταδότη και να μην την πάθετε. Όταν όλοι βγάζουν τις μάσκες σε ένα εστιατόριο για δέκα λεπτά υπάρχει ένας υπερμεταδότης «θα την πάθουν». Αυτό που έγινε με τα κρούσματα σε ένα πάρτι θα γίνει ο κανόνας σχολίασε δε.

Αντίδοτο το εμβόλιο

«Σχεδόν όλα τα εμβόλια που έχουμε από καταβολής κόσμου δεν αντιμετωπίζουν τη μόλυνση αντιμετωπίζουν την ασθένεια» διευκρίνισε ο κ. Παυλάκης.

«Κάντε το εμβόλιο… Οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από το γενικό πληθυσμό, δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο έχει δοθεί σε χιλιάδες χιλιάδων εγκύους σε όλα τα στάδια της κύησης δεν έχει κανένα πρόβλημα» τόνισε ο γιατρός.

«Πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις με αυτό τον ιό, χωρίς όλα τα δεδομένα με την εμπειρία και τα μάτια μας όχι να κοιτάμε τι λένε τα κιτάπια… Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με 40% εμβολιασμένους άνθρωποι που τη γλιτώσανε στα περασμένα κύματα «θα την πάθουν τώρα», θα υπάρχουν πολλοί θάνατοι θα επιβαρυνθεί πολύ το σύστημα» σημείωσε.

Πηγή https://www.in.gr/2021/07/08/greece/koronaios-nea-metra-sto-trapezi-meta-tin-ekriksi-krousmaton-skepseis-gia-kleistous-xorous-estiasis-mono-gia-emvoliasmenous/

 

Saturday, July 3, 2021

Green pass: Σύγχυση με τη βεβαίωση και το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Σε τι διαφέρουν, πού χρησιμοποιούνται

Διευκρινίσεις για τους νέους όρους που μπαίνουν στις ζωές μας και πώς να μην τους μπερδεύουμε. 

Πολλές είναι οι πληροφορίες που θα πρέπει να διαχωρίσει ή να μάθει κανείς εξαιτίας της νέας τάξης πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα στην πανδημία.

Ωστόσο την ώρα που ξεκινούν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους και θεσπίζονται άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τόσο και περισσότεροι νέοι όροι μπαίνουν στις ζωές μας με αποτέλεσμα να… μπερδευόμαστε.

Βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό;  Τι βγάζω την επόμενη ημέρα μετά τον εμβολιασμό και τι ισχύει για 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση;

Πώς γίνεται να έχω πιστοποιητικό μετά τη δεύτερη δόση αλλά να πρέπει να κάνω rapid test για να ταξιδέψω καθώς δεν έχουν περάσει 14 ημέρες;

Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν μπερδέψει πολλούς πολίτες που θέλουν να πάνε διακοπές ή τέλος πάντων να βγάλουν μία άκρη για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις με στόχο να εξηγήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τους νέους όρους που μπαίνουν στην καθημερινότητα μας.

Διευκρινίσεις για τους νέους όρους που μπέρδεψαν ακόμη και… εμάς

  • Αν είσαι εμβολιασμένος και θέλεις να ταξιδέψεις στο νησί μπορείς να το κάνεις είτε έχοντας το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) είτε την βεβαίωση εμβολιασμού (ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική εκδοχή). Ωστόσο ανεξάρτητα με το πότε θα αποκτήσεις ένα από τα δύο, επιτρέπεται να ταξιδέψεις αφού περάσουν 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
  • Αν θέλεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, τότε θα πρέπει να έχεις εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass). Η βεβαίωση δεν επαρκεί.
  • Αν έχεις κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά δεν έχουν περάσει 14 ημέρες και θέλεις να ταξιδέψεις σε κάποιο νησί, τότε θα πρέπει να κάνεις rapid ή PCR τεστ.
  • Το ότι έχεις εκδώσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση εμβολιασμού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό δεν σημαίνει πως μπορείς να ταξιδέψεις κιόλας αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες. Πάνω στο χαρτί αναγράφεται μάλιστα πότε έγινε η δεύτερη δόση σου, οπότε αν προσπαθήσεις να κάνεις «ζαβολιά» θα το καταλάβουν.
  • Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (green pass) δεν αφορά μόνο τους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να δηλώνουν εκεί τα αποτελέσματα από τα rapid ή τα PCR τεστ ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν. Πρόκειται δηλαδή για έναν «ψηφιακό φάκελο» με όλες τις κατηγορίες μέσα. Έτσι ουσιαστικά ο όρος οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν με το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι τόσο σωστός.

Ας δούμε αναλυτικά την κάθε περίπτωση:

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (ή green pass)

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό  είναι ουσιαστικά ένας «φάκελος» και αφορά τους εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν νοσήσει ήδη από covid.

Ένας εμβολιασμένος μπορεί να ταξιδέψει εντός και εκτός της χώρας έχοντας συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Πρέπει μάλιστα, όπως αναφέρει το υπουργείο ναυτιλίας να έχουν συμπληρωθεί 14 ημέρες από τον εμβολιασμό.

Τι περιλαμβάνει:

Είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έντυπη μορφή και περιλαμβάνει:

Στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού).

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, περιλαμβάνει το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Δηλαδή ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα) καθώς και ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Πότε ενεργοποιείται

Βάσει του κανονισμού με το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (μετά τις 14 ημέρες) και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid – 19.

Πώς το εκδίδεις:

Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχεις ελληνική ταυτότητα που αναγράφει τα στοιχεία σου  με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο σε ισχύ.

Θα χρειαστείς:

  • τους προσωπικούς σου  κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σου

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού:

  • παρέχεται σε ψηφιακή και / ή έντυπη έκδοση
  • είναι ασφαλές και προστατευμένο και περιλαμβάνει κωδικό QR
  • παρέχεται και στα αγγλικά

Η επιβεβαίωση της εγκυρότητας του πιστοποιητικού γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου εισόδου ταξιδιωτών και με συγκεκριμένη πύλη που αναπτύσσει η ΕΕ.

Βεβαίωση εμβολιασμού (η ελληνική εκδοχή)

Με την βεβαίωση εμβολιασμού μπορείς να ταξιδέψεις προς τα ελληνικά νησιά (όχι εξωτερικό) 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σου.

Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που έκανες την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείς:

  • τους προσωπικούς σου  κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σου

Η βεβαίωση που θα εκδώσεις έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Η βεβαίωση εκδίδεται για τις περιπτώσεις που έχεις:

  • εμβολιαστεί στην Ελλάδα
  •  νοσήσει και έχεις κάνει μία δόση εμβολιασμού στην Ελλάδα

 QR code  ή Barcode

Τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και η βεβαίωση εμβολιασμού έχουν πάνω τους ένα QR code.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις κύριες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Επίσης μέσω του QR code θα γίνεται ο έλεγχος ενός πιστοποιητικού, καθώς θα γίνεται σάρωση του κωδικού QR και επαλήθευση της υπογραφής.

Μάλιστα τα QR Codes (Quick Response Codes) ξεπροβάλλουν διαρκώς σε διάφορα σημεία του κόσμου εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Ωστόσο το «μεγάλο μπαμ» έγινε μετά την άρση του lockdown όταν πολλά καταστήματα το υιοθέτησαν και κατάργησαν τα κλασικά μενού.

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται κυρίως από tech savvy εταιρίες και χρήστες ενώ η αποτελεσματικότητα τους και η χρήση τους σταδιακά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και ευρύτερη.

Αν μπορούσαμε να χωρέσουμε τον ορισμό των QR Codes σε μια πρόταση, θα λέγαμε ότι αποτελούν έναν έξυπνο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης, μέσω ενός κινητού, του offline περιβάλλοντος με links και πληροφορίες αποθηκευμένες online.

Τι είναι τα QR Codes;

Τα QR Codes (Quick Response Codes) είναι μια μορφή barcodes, η οποία ξεκίνησε κάπου στις αρχές του ’90 στην Ιαπωνία, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας αποθήκευσής τους και της ταχύτατης αναγνωσιμότητας τους (readability). Στις μέρες μας QR codes συναντάμε σε περιοδικά, διάφορα έντυπα, κάρτες μαγαζιά, κτίρια, ακόμα και μπλουζάκια.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γιατί;

Η ικανότητα των QR Codes να συνδέουν ανθρώπους μεταξύ τους και ανθρώπους με Multimedia περιεχόμενο, είναι πολύ χρήσιμη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές!

Στην ουσία δεν υπάρχει περιορισμός για το μέγεθος της πληροφορίας που μπορεί να μοιραστεί κάποιος με ένα QR Code. Μπορεί να είναι ένα link, ένα Video ή ένα ολόκληρο eBook! Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις QR Codes σε:

  • επαγγελματικές κάρτες, στο μπροστά ή πίσω μέρος τους
  • διαφημιστικά φυλλάδια ή άλλο προωθητικό έντυπο υλικό
  • εταιρικά αυτοκίνητα, φορτηγά κτλ.
  • ετικέτες προϊόντων και συσκευασίες
  • σε κονκάρδες ή ταμπελάκια κατά τη διάρκεια ενός event ή έκθεσης
  • σε καταλόγους εστιατορίων και σε καφετέριες (πχ. πληροφορίες για τα χαρμάνια καφέ κτλ.)
  • σε εισιτήρια, περιοδικά, βιβλία και άλλα πολλά.

 

ipfs | netlify | vercel | seo оптимизация на сайтове за Google | github | codepen